Искате да изгорите бързо излишните мазнини, но все пак да запазите мускулна маса? Вземете си калкулатора и следвайте тази формула. Когато става дума за изгаряне на мазнини, формулата е проста:

Разход на калории > Приети калории = Загуба на мазнини

За да постигнете бързо изгаряне на мазнини, трябва да приемате по-малко калории от колкото изразходвате. Може да постигнете калоричния дефицит с тренировки, прецизна диета и нормални хормонални нива. Това е достатъчно, за да унищожите мазнините и да постигнете най-добрата си форма.

Откриването на перфектната формула обаче, не е лесна задача. Затова нека използваме този сайт - https://www.calculator.net/calorie-calculator.html Тук търсим колко са калориите, които са ни необходими да поддържаме сегашното си тегло предвид пол, ръст, възраст, килограми и физическа активност.

И сега идва любопитната част...нека определим калориите, които са ни необходими, за да изгаряме мазнините.

Разделянето ни с упоритите мазнини изисква агресивен подход. Достигането на 20-30% дефицит е добро начало. Проучване na Хювинен от 2015г. показа, че мъжете успешно изгарят мазнини без значително намаление на нивата тестостерон или спад в издръжливостта при 25% калориен дефицит. Започнете с 20%, следете прогреса си, ако сте в застой увеличете до 30% дефицита.

Щом искаме дефицитът да бъде 20%, просто умножаваме калориите, които получихме от калкулатора по 0.8. Например 3000 х 0.8 = 2400 калории.

Макронутриенти

Ако използваме горния пример с 2400 калории, бихме искали те да са в следното съотношение.

  • 35% Протеини
  • 35% Въглехидрати
  • 30% Мазнини

Ето по колко грама от всеки нутриент се получава.

35% протеин ще бъдат 210 грама. Ето я формулата как да изчислите своите нужди. 2400 х 0.35 = 840 калории. За да разберем колко грама протеин е това, просто разделяме получената сума на 4 (защото протеина има 4 калории на грам) и получаваме 210 грама.

35% въглехидрати също ще бъдат 210 грама. Ето я простата сметка 2400 калории х 0.35 = 840 калории. За да разберем от колко грама въглехидрати можем да ги набавим, просто разделяме на 4 и получаваме 210 грама въглехидрати на ден.

30% мазнини ще бъдат 80 грама. Сметката: 2400 х 0.30 = 720 калории. Разделяме това на 9 калории на грам и получаваме 80 грама мазнини на ден.

В заключение

По-важно е да следим калориите като цяло и приема на протеин от колкото да сме перфектни при въглехидратите и мазнините. Ако предпочитате по-високи или по-ниски въглехидрати, можете да коригирате спрямо мазнините.

В крайна сметка при нашия пример се получава:

  • 2400 калории на ден
  • 210 грама протеин
  • 210 грама въглехидрати
  • 90 грама мазнини

Ако търсите допълнителен ефективен начин за изгаряне на мазнини, препоръчваме да опитате с нашите продукти от най-високо качество тук: https://fitandhealthy.bg/index.php/izgarjane-na-maznini.html