Берберинът е биоактивно съединение, получено чрез екстракция на различни растения, включително Берберис, което предизвиква интереса ми от известно време. Затова проучих свойствата му в дълбочина, за да формулирам продукт, който го съдържа, защото според наличните проучвания, очевидно се сблъскваме с много мощна билкова добавка.

Все по-често чуваме по медиите за метаболитен синдром като част от рисковите кардиоваскуларни фактори, които включват затлъстяване, високо кръвно налягане, хипергликемия, инсулинова резистентност и повишени нива на холестерол и триглицериди в кръвта. Въпреки това, все още не говорим достатъчно за това.

 

Кардиоваскуларните заболявания установено са първия клиничен проблем, предизвикан от метаболитния синдром, има и много хора с метаболитен синдром с инсулинова резистентност, което води до сериозен риск от диабет от тип 2. При хора с диабет кардиоваскуларният риск нараства със застрашаваща скорост.

 

В допълнение към кардиоваскуларните заболявания и тип 2 диабет, метаболитният синдром се среща и при много други хронични заболявания, а хората с метаболитен синдром изглеждат по-склонни към проблеми като сърдечни удари, депресия, артрит, болест на Алцхаймер, синдром на поликистозни яйчници, безплодие, стеатози, разстройства на съня и някои форми на рак.

Отрицателното използване на въглехидрати в тялото -- по отношение на кръвни показатели и определени сигнали в тялото, например развитие на абдоминална "резервна гума" -- не само не е естетично, но с времето се превръща в кардиоваскуларен рисков фактор.

 

Това е проблем, който безшумно и постепенно засяга всички възрастови групи - млади и стари. Често това основно е инсулинова резистентност, която трябва да избягваме и с която да се борим. С инсулиновата резистентност можем да се справим с помощта на здравословно и целенасочено хранене и подходящ активен начин на живот.

Клетъчната резистентност (особено мускулната) към инсулина може да се постигне с помощта на здравословно приемане на нутриенти, на първо място въглехидрати, които могат да намалят опасността от хипергликемия и последващото системно състояние на възбудимост, което може да допринесе за развитието на различни заболявания, както и на "резервна гума" от абдоминална мазнина.

Преди да решите да използвате прекалено много хипогликемични лекарства и статини, опитайте се да приложите определено отношение и адекватна диета, и да оставите природата да ви помогне.

Берберинът: още едно ново "чудо" от природата?

Берберинът е биоактивно съединение, получено чрез екстракция на различни растения, включително Берберис, което предизвиква интереса ми от известно време. Затова проучих свойствата му в дълбочина, за да формулирам продукт, който го съдържа, защото според наличните проучвания, очевидно се сблъскваме с много мощна билкова добавка.

 

Технически, той принадлежи към класа на жълтоцветните алкалоиди, отдавна използвани в китайската медицина за лечение на множество заболявания.

Днес съвременната наука е потвърдила положителните му ефекти, а най-напредничавите компании започват да включват добавката в множество продукти. Все още сме в началото на процеса в Италия, но в САЩ например, множество кардиолози, онколози, диабетолози, нутриционисти и някои ендокринолози го предписват със задоволителни резултати в сравнение с друго мощно и добре познато хипогликемично лекарство: метформина. В допълнение има няколко лекарства, например статини за холестерол, които драматично намаляват CoQ10, или споменатия преди това метформин, който също касае и запасите от витамин B12.

Молекула на берберин

 

Аз непрекъснато проучвам, изучавам и смесвам активни съставки и наскоро забелязах, че берберинът се среща сред най-ефективните природни субстанции срещу метаболитния синдром, допринасящ за стабилизиране на кръвната захар, намаляване на липидите, контрол на теглото и като интересна кардиологична подкрепа.

Научната литература ни предлага множество различни проучвания в негова подкрепа и показва:

 • 35% намаляване на триглицеридите
 • 29% намаляване на общия холестерол
 • 25% намаляване на LDL холестерол
 • значително намаляване на глюкозата в кръвта и на хемоглобина A1c (HbA1c) в сравнение с лекарството метформин

С тази цел се обръщам към хората, които имат лоши взаимоотношения с въглехидратите.

Берберинът може да помогне при използването на въглехидратите от мускулните клетки. Ефект, с който наистина надминава познатото фармацевтично лекарство, метформина, с който е сравняван в изследванията! Като скептичен "човек на науката" обаче, не мога да не съм развълнуван от анализа на данните в негова полза.

Как реагира берберинът?

След поглъщане берберинът се абсорбира и транспортира чрез кръвния поток и след това се слива с различни вътрешноклетъчни цели, променяйки функцията им. Той действа също като фармацевтично лекарство.

 

Едно от главните му действия е да модулира вътреклетъчния ензим AMP-активирана протеинова киназа (AMPK), който е вид регулатор на централната енергия на клетката, който контролира колко енергия се произвежда и консумира - от клетката и от тялото. Открит е в клетки на различни органи, като мозъка, бъбреците, сърцето и черния дроб.

Регулира различни дейности на нормализация на липидите, глюкозата и енергийния дисбаланс.

 

Тип 2 диабетът е сериозно и изключително често срещано заболяване, преобладаващо в миналото и в последните десетилетия, което може да доведе до смърт от усложненията, които се развиват с времето. Но става дума и за тези, които имат гранични стойности на хипергликемия и които имат лоши навици, свързани с приема на въглехидрати.

Знаем, че диабетът се характеризира с повишена глюкоза, причинена от инсулинова резистентност, или от пълна липса в случай на диабет от тип 1. С времето високите нива на кръвна захар могат да увредят тъканите и органите, и да причинят влошаващи се сериозни проблеми и намаляване на продължителността на живота.

Има много проучвания, които показват, че берберинът значително намалява кръвната захар при диабетици, като две изследвания показват ефикасността в сравнение с метформина.

 

Интересно е да се види как този ресурс от царството на растенията може да действа с толкова много механизми:

 • намалява инсулиновата резистентност и последващо подобрение на инсулиновата ефективност
 • увеличава гликолизата
 • намалява произвеждането на захар от черния дроб
 • намалява абсорбцията на въглехидрати от вътрешните органи
 • увеличава полезните бактерии в черват5а

Не е зле, бих казал... и резултатите са истински.

Има изследване на 116 пациента с диабет, които са приемали 1 г./ден берберин и това е намалило глюкозата в кръвта с 20% (от 126 на 101 mg/dL), като някои са преминали високите нива на глюкоза на диабетиците към нормални физиологични нива! Освен това, гликираният хемоглобин A1c намалява с 12%, като подобрява кръвните стойности, както и холистерола и триглицеридите.

Но освен това има други 14 проучвания за сравнение с метформин, глипизид и розиглитазон. Да, бих нарекъл анализът на тези статистики истински успех и бих препоръчал тази добавка.

Ефекти при загубата на тегло

Искам да добавя, че берберинът може да има положителен ефект при загубата на тегло. Това е елемент с добавена стойност, който не може да не се хареса на хората, страдащи от метаболитен синдром.

Препоръчвам да се прочетат двете изследвания, свързани с ефекта на загуба на тегло. Най-впечатляващото изследване е проведено върху примерна група от 37 мъже и жени с метаболитен синдром. Продължителността на проучването е била три месеца и участниците са вземали 300 mg три пъти дневно.

Те са преминали от индекс на телесна маса (BMI) от 31.5 на 27.4, с подобрение на нивото на абдоминална мазнина (типична за инсулинова резистентност и кардиоваскуларни рискове) и други общо здравословни показатели. Изследователите вярват, че загубата на тегло е предизвикана от подобрена функция на хормоните, които регулират мобилизацията на мазнините, например инсулин, адипонектин и лептин.

И това не е всичко! В литературата се говори за инхибиране на нарастването на мазни клетки на молекулярно ниво.

Берберинът и въздействието му върху превенция на кардиоваскулярни рискове

Началната научна литература, която съм анализирал, е свързана с намаляването на нивата на LDL холестерола, триглицеридите и повишаването на HDL холестерола чрез подобряване на тези и други кардиоваскуларни маркери по много интересн начин.

Други предимства за здравето

Според традиционната китайска медицина Берберинът може да има други положителни здравни ефекти:

 • депресия
 • нарастване на някои туморни клетки
 • антиоксидантен и антивъзпалителен ефект
 • ефект върху вирусни и гъбични инфекции
 • пречи на натрупване на мазнина в черния дроб
 • проучване показва значително подобрение на симптомите и намаляване на риска за пациенти с удар

Всички тези случаи са предварителни проучвания и са необходими още проучвания преди да включите тези ефекти към индикациите, но текущите доказателства са много обещаващи.

Дозиране и странични ефекти на берберина

От анализа на тези проучвания, които ви призовавам да прочетете, са базирани в диапазона от 900 до 1500 mg на ден.

 

Берберинът има полуразпад от няколко часа и приемът му трябва да се раздели, като обикновено се препоръчва по 500 mg три пъти дневно преди ядене, за да се създаде определена стабилност на циркулационните нива.

При определени заболявания е важно да се направи консултация с компетентен специализиран лекар преди приемането му, особено ако вече взимате хипогликемични лекарства. По принцип берберинът има високо ниво на безопасност и поносимост. Отрицателните ефекти, които могат да се отразят на по-чувствителни индивиди, са свързнаи с гастроинтестиналната система, с крампи, стомашен дискомфорт, диария и метеоризъм.

 

Отново, интересно е да се види как природата ни предоставя първокласни добавки с такава мощ и потенциал, които могат да подпомогнат определени състояния и да се борят с нарастващи заболявания като метаболитния синдром и чувствителност към инсулина. Той трябва винаги да се комбинира със здравословна и целева диета и активен начин на живот, които често се забравят, дори от медиците.

Yamamoto nutrition винаги е в челните редици в проучванията за по-ефективни и по-иновативни естествени материали, които позволяват и наличието на тази фантастична добавка от ново поколение.

Селекция от най-интересните научни референции (има и огромен брой други материали):

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3504405/

http://www.life-enhancement.com/magazine/article/2901-the-berberine-story-gets-better-and-better

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1880831/

http://naturalmedicinejournal.com/journal/2012-12/clinical-applications-berberine

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19818314

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2410097/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3098825/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11607041

http://www.futuremedicine.com/doi/abs/10.2217/clp.09.41

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16379555

http://www.ibcleende.com/Berberine.PDF