Антиоксиданти: какво представляват и какво правят.

Използването на антиоксидантни добавки е широко разпространено сред потребителите и здравните специалисти. Изследователите събират ежедневни данни за възможността за предотвратяване или подобряване на хода на много патологии, дължащи се на използването на антиоксиданти, независимо дали те са директно придобити чрез диета или осигурени чрез хранителни добавки. Функцията на антиоксидантите е да предотвратяват или контролират процесите на окисляване; оттук и префиксът против, т.е. "против" термина. Окислението е процес на изгаряне на кислород в клетките за производството на енергия и последващото освобождаване на вещества, известни като свободни радикали. Свободните радикали са изключително чувствителни нестабилни молекули, които могат да увредят клетъчната ДНК, както и различни тъкани. Според прогнозите на изследователите, свободните радикали засягат клетъчната ДНК с честота между 75 000 и 100 000 пъти на ден. Молекулите на свободните радикали се характеризират с отделяне на електрони (атомна частица, снабдена с електрически заряд) и следователно са склонни да се комбинират с други молекули, за да реинтегрират липсващите електронни елементи. Този процес произвежда допълнителни свободни радикали.

Оксидативният процес:

Добър пример за окислително действие се наблюдава при ябълките, когато се нарязват: в рамките на кратък период от време, пулпата потъмнява. Това е така, защото атмосферният кислород реагира химически с откритата част на ябълката. Ако отрежете ябълка и веднага поръсите лимонов сок върху целулозата, ще забележите, че тъмното оцветяване (окисляване) ще се появи много по-късно. Този защитен ефект се дължи на антиоксиданти, по-специално на витамин С и биофлавоноиди, открити в лимонов сок. В човешкото тяло продължават да възникват подобни реакции; например, антиоксидантите предотвратяват окисляването на холестерола. Изследователите отбелязват, че холестеролът всъщност става вредно само когато страда от окисляване, като по този начин благоприятства процеса на атеросклероза. В субекти, които следват особено богата диета от плодове и зеленчуци, които представляват най-добрия естествен източник на антиоксиданти, рискът от сърдечносъдови заболявания се намалява и същото важи и за различни видове рак и други хронични заболявания.

Източници на свободни радикали:

В допълнение към свободните радикали, получени от жизнените процеси на производство на енергия в клетките, хората също са изложени на различни фактори, които увеличават броя на свободните радикали. Йонизиращите лъчения на слънчева светлина, рентгенови лъчи и няколко други източници са най-често срещаните фактори; излишната експозиция може в действителност да причини рак на кожата, бръчки и катаракта. Промишленото замърсяване също допринася за това натоварване чрез добавяне на токсични метали като арсен, живак и други, с изключение на промишлени пари и много други токсини. Също така трябва да се има предвид, че много фармацевтични продукти създават свободни радикали. В допълнение, тялото на хората, страдащи от хронични заболявания, като диабет, произвежда повече свободни радикали, отколкото здравият индивид, докато при спортистите образуването на свободни радикали е количествено превъзходно, защото те са вторични продукти на физически упражнения. И накрая, пушенето, алкохолът, пържените храни и богатите на мазнини диети са известни източници на токсични свободни радикали.

Антиоксидантни ензими:

Човешкото тяло има собствена антиоксидантна система, която включва специфични ензими като каталаза, супероксид дисмутаза (SOD) и глутатион пероксидаза. Минералите като селен, манган, цинк и мед са необходими, за да се осигури ефективно функциониране на ензимните комплекси. Общи антиоксиданти Тъй като типичната диета в Северна Америка липсва в антиоксидантните растителни храни, важно е човек да допълни приема си с помощта на допълнителни антиоксидантни хранителни вещества. Сред най-често срещаните антиоксидантни средства са витамини А, С и Е, както и селен, глутатион, коензим Q10 и бетакаротен. Други антиоксиданти са лутеин, ликопен и други каротеноиди. Екстрактът от гроздови семена, N-ацетилцистеин, алфа-липоева киселина и токотриеноли са също отлични антиоксидантни средства. Фитонутриентите, присъстващи в някои растителни видове, като зелен чай, куркума, гинко билоба и невен, са сред най-мощните антиоксидантни свойства, открити някога. Всеки антиоксидант играе основна роля при неутрализирането на свободните радикали и оптимизирането на имунната защита. И това са само няколко примера за наличието на антиоксиданти в храните и добавките.

Анализ на състоянието на антиоксидантите:

Има няколко начина да се провери състоянието на антиоксидантната система на тялото. Едно от тях е да се използва кръвен тест, който измерва стойностите на основните антиоксидантни агенти, присъстващи в кръвния поток. Друг метод е тест за кръв или урина за откриване на нивото на оксидативен стрес на органи като цяло; Този метод дава оценка на състоянието на оксидативния стрес и на системните антиоксидантни резерви. И накрая, наскоро бе разработена компютърна технология, която използва син лазер с малка дължина на вълната, за да сканира дланта на ръцете ви и да измери нивата на антиоксиданти, свързани с каротеноидите.